top of page
  • Obrázek autoraVeronika Pavlíková

Co mě naučil... Jordan

Aktualizováno: 6. 10. 2023

Houževnatosti a vytrvalosti.


Michael Jordan pro mě byl vždy ten týpek z loga bot Nike, kterej hraje skvěle basket a vedle Bugs Bunnyho zazářil ve filmu Space Jam. Až s dokumentem The Last Dance mi došly širší spojitosti jeho cesty k úspěchu. Série deseti dílu mapuje Jordanovu cestu k basketbalu, jeho školní léta, nástup do Chicago Bulls a končí získáním 6. titulu NBA právě s týmem býků.


Dokážu se smířit s neúspěchem, každému se něco nepovede. Ale nedokážu se smířit s tím, že se nesnažím.

To, jak série Jordana vykresluje jako lídra se mi vlastně moc nelíbilo. Často mě napadaly přívlastky jako arogantní, sobeckej, bezohlednej a namyšlenej. A nejspíš jsem nebyla sama... To nejsou moc silný stránky lídrů, že? Jeden z přispěvatelů dokumentu to okomentoval slovy: "Se svojí mentalitou ani nemohl být oblíbený." To, jak na to Jordan reagoval, ve mně rezonuje do dnes.


Za vítězství se platí. Za leadership se platí. Tlačil jsem na lidi, když nechtěli být pod tlakem. Vyzýval jsem je, když oni sami nechtěli. A toto právo jsem si zasloužil, protože ostatní spoluhráči přišli po mně. Nevydrželi všechny ty věci, které jsem vydržel já. Jakmile se člověk připojil k týmu, žil v určitém standardu, který jsem hrál já. A nehodlal jsem přijmout nic menšího.

Pojďme tomu dát nějakej kontext. Mluvíme tady o extrémně výkonovým prostředí, a to ve sportu. Každej zápas je v podstatě divadlo pro několik milionů lidí. Cílem je vyhrát, udržet návštěvnost a sledovanost, prodat nějakej ten merch. Na sport v USA je navázaná neuvěřitelná ekonomika kolem. To už je docela tlak, co?


Za svou kariéru jsem minul více než 9000 střel. Prohrál jsem téměř 300 zápasů. Ve 26 případech jsem měl trefit vítězný koš a já ji minul.

Akorát tenhle druh vedení není udržitelnej. Ne pro mě. Myslím, že v běžné praxi by kolektiv takového člověka (velice rychle) vyprovodil. Teda takhle, já to vím, párkrát jsem u toho byla. V angličtině se lidem, kteří jsou experti, ale hůře zvládají mezilidské vztahy říká Brilliant Jerks. O tom, jak je zvládat, si povíme někdy později.

 

Co si teda můžeme vzít od Michaela Jordana? Dělejme chyby, dělejme je často a stále dokola. Nepřestávejme se snažit. Každou negativní situaci obraťme do příležitosti k dalšímu růstu. Leadership má svou cenu, naším cílem není být oblíbený, ale ukazovat lidem cestu, které sami věříme.


Ve svém životě jsem selhával znovu a znovu a znovu. A právě proto se mi daří.
 

Michael Jeffrey Jordan je bývalý americký profesionální basketbalista a je považován za jednoho z nejlepších basketbalistů všech dob.


🎥 Pokud jste televizní nadšenci, můžete kouknout na dokumentární sérii The Last Dance na Netflixu nebo film Air, který vypráví o tom, jak Nike získala Michaela pro jejich umírající divizi basketbalových bot a jak Michal jako první ze sportovců získal obchodní podíl v Nike.


🎮 Dostat se do NBA aniž hrajete basket se můžete i skrze herní konzoli. V NBA 2K23 jsou zpátky výzvy Michaela Jordana, tak šup k ovladačům.


📚 Pokud radši čtete, mrkněte na některou z knížek.



 

Citace přeloženy DeepL

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page