top of page
  • Obrázek autoraVeronika Pavlíková

Co mě naučil... McRaven

Aktualizováno: 7. 9. 2023

Stlát si postel.


Kecám, to mě naučila už máma. Nicméně je to první z deseti pravidel, které McRaven zmiňuje ve své knížce s podnázvem "Velitel SEAL radí, co je v životě opravdu důležité".


Zahajte den splněným úkolem. Začněte tím, že si ustelete postel.

Jeden z pro mě nejsilnější z příběhů, kterých je knížka plná, nese myšlenku, že všechno zlý je pro něco dobrý.


Pokud se kadetům v rámci výcviku nepovedl den, velitelé jim dali trénink navíc. Tomuhle tréninku říkali cirkus. A nebyl to ledajakej trénink - prostě těžkej, bolavej a nekonečnej. Tím se dostali do smyčky. Neměli dost energie na den následující a denní výcvik nejspíš znovu nesplnili, takže museli do cirkusu znovu. Až když McRaven se svým kolegou doplavali 8km trasu jako první, došlo mu to. Cirkus ho posílil natolik, že měl na závěrečný závod natrénováno mnohem víc než ostatní kadeti.


Nesmíte mít strach z cirkusu. Neúspěch vás může posílit. To je jedno z pravidel McRavena.
 

Svých deset pravidel společně s příběhy shrnuje v miniaturní knížce Budíček! Ustlat, nabít a zajistit! velmi čtivým a chytlavým způsobem. Člověk by řekl, že tak malá knížka nemůže přinést nic objevnýho. No, asi fakt ne. Ale je to krásná připomínka životních mouder zasazená do kontextu vojenského výcviku v těch nejhorších podmínkách.


Nikdy to nesmíte vzdát. Nikdy, nikdy nezvoňte na ten zvon.

Souhlasím s Hankou Jadavan, že svou stručností kniha může zapůsobit jenom jako jednohubka a proto rychle zapomenete všechno to, co se snaží předat. Přesně z toho důvodu jsem vytvořila plakát se všemi deseti pravidly a vy si ho můžete stáhnout tady.

mcraven
.pdf
Stáhnout PDF • 32KB
 

William H. McRaven je bývalý příslušník jednotek SEAL, kde velel na všech úrovních. Jeho proslov pro University of Texas at Austin si můžete pustit níže.

Knížka už je těžko k dostání, takže zkuste vyhledat v databázi své oblíbené knihovny nebo v antikvariátu. Její recenzi zpracovala Hanka Jadavan s Danem Gamrotem v rámci seriálu Kniha měsíce od RedButton.


bottom of page