top of page
  • Obrázek autoraVeronika Pavlíková

Co mě naučil... Agent 47

Aktualizováno: 8. 10. 2023

Plánování a strategii.


Agent 47 je hlavní postavou videoherní série Hitman od IO Interactive. Asi ho znáte, aspoň od pohledu. Holohlavej týpek s tetováním čárovýho kódu na týlu hlavy. Většinou nosí černej oblek, bílou košili a červenou kravatu.

Je to volnonožec zaměřující se na provedení různejch úkolů, který z větší části zahrnujou odstranění cílovejch osob nebo získání citlivejch dat. Moc toho nenamluví a působí celkem chladně a nepřístupně.

Čím se můžeme od Agenta 47 inspirovat a co si můžeme přenést do našich pracovních kontextů?


Plánování a strategii

Agent 47 každou svoji misi pečlivě plánuje na základě toho, kde se nachází a jaké má cíle.

Přesně si vybírá, kde v dané lokaci se objeví, v jakym přestrojení a jaký zbraně, či další doplňky jako třeba jedy nebo výbušniny bude zrovna potřebovat pro zvolenou strategii průchodu misí.


Flexibilita a adaptace na změny

Jenže někdy to nevyjde, prostě si zapomenete zabalit jed a zrovna jste jako číšník cateringu a váš cíl by si rád dal skleničku. Co s tím?

Napoprvé to prostě nevyšlo, musíte se zamyslet, jak k problému přístoupíte, vyberete jiný postup a zkusíte to jinak.

Analytické myšlení

Abyste mohli vymyslet další kroky plánu, musíte nejdřív zanalyzovat svou situaci.

Zamyslíte se jaký možnosti máte, jak se změnilo chování vašich cílů a zkusíte jinou z výzev.

Sesbíráte potřebný předměty a připravíte jiný průchod mise.


Odolnost vůči stresu

Agent 47 se velmi často dostane do prekérky. Když třeba někoho shodíte ze střechy (jasně, že omylem) a někdo v okolí si toho všimne, musíte se schovat nebo utéct.

I přes velmi nepříznivý podmínky umí Agent 47 vždycky zachovat klid.
 

Hitman je tu s námi už 25 let. Já jsem se k němu dostala až v poslední vlně tří dílů (2016-2021), který na sebe navazujou příběhem.


No a o čem to vlastně je? Hra je rozdělená do jednotlivých misí (lokací), na začátku každé lokace dostanete seznam svých cílů a informace o možných strategiích, jak své cíle najít a zlikvidovat. Neměli byste přitom být moc nápadní a násilní.

Naopak byste si měli každou lokaci pečlivě naplánovat, zvolit strategii ideálně pomocí nabízených výzev a být neviditelný. Za tenhle přístup totiž dostanete nejvíc bodů.

Toho docílíte tak, že se často převlíkáte za různé NPC (non-playable character - nehratelná postava), pronikáte do lokací s omezeným přístupem a přibližujete se tím k osobám, které máte ve svém úkolníčku. No a pak… Pak dosáhnete na své cíle, doslova.


Mimo hratelnosti a rozmanitosti lokací bych ještě chtěla nalákat na super dabing, a to nejen Agenta 47, kterýho namluvil David Bateson, ale i jeho kolegyně Jane Perry.

 

🎮 Asi jste pochopili, že jsem velkej fanoušek Hitmana. Je to skvělá hra pokud máte 20 minut, ale stejně tak pokud chcete hrát několik hodin. Když chcete lokaci dohrát všemi možnými způsoby, počítejte s velkou časovou investicí.

🎥 Agenta 47 mimo hry můžete i potkat ve dvou filmech. Řekla bych, že jsou to průměrný akční filmy, ale pokud fandíte herní sérii a akčňákům tak jako já, nudit se nebudete.



bottom of page