top of page
Obrázek autoraVeronika Pavlíková

Kde a jak začít s projekťařinou?

Co je vlastně projekťařina? Jak se to naučit? Kde se vzdělávat? Koho sledovat? Chcete zjistit, zda je projekťařina vaše téma a trochu se rozkoukat? A nezaplatit za to majlant?


V článku najdete tipy na zdroje k projekťařině, ve kterých se rychle zorientujete a zjistíte, zda jste na té správné cestě. Případně budete schopni rychle najít konkrétní témata, která vás zajímají.

Zdroje jmenuji v takovém pořadí, které bych vám doporučila, abyste se nepřehltili :-) Tak pojďme na to.

 
Projektový management 2. vydání

Moderně a stručně pojatá teorie projektového řízení se vším kolem a v různých kontextech - prediktivní, agilní i hybridní projekty, projektový tým, komunikace, lean, kmeny, definice cílů a různé další techniky, které prostě chcete znát a použít. O tom je knížka Projektový management 2. vydání od Honzy Doležala a kolektivu, kterou koupíte rovnou od vydavatele rovnou na Grada.cz (bacha, 1. a 2. vydání se dost liší).


Je to ten typ knížky, kde můžete sem tam nahlížet pouze k určitým tématům, nebo ji přečíst celou, protože její uspořádání dává smysl. Pokrývá většinu témat, které jako začínající PM potřebujete a dovolím si říct, že vám na startu stačí. Pravdou je, že z ní ve své práci dost často vycházím a nestydím se na to. Je skvělá.

 

Sledujte organizace, které se projekťařinou živí. Sledujte jejich weby, blogy, LinkedIny, newslettery.

Dost často pořádají bezplatné webináře, workshopy nebo meet-upy, kde můžete potkat už ostřílenější kolegy, kteří vám určitě rádi nasdílí zkušenosti nebo poradí s vaší cestou.

Sledujte jejich komunitní manažery, nebo prostě ty, kteří jsou nejvíce aktivní třeba právě na LinkedInu. To vám pomůže rozšířit vaše zdroje a tipy dalšího vzdělávání.

 
Projekťáci a projekťačky logo

Staňte se součástí komunity Projekťáci a projekťačky, kde se můžete ptát, radit s ostatními nebo jen nasávat, co se v projekťařině vlastně teď řeší. Vytipujte si ambasadory projekťařiny, kteří vás baví a spojte se s nimi.


 

Mrkněte na můj blog. Sepsala jsem seriál 10-ti článků na téma vedení projektů a hodlám dále pokračovat. Na Instagramu sdílím odkazy na webináře, školení, články a podcasty.

 

Sledujte firmy, které vyvíjí aplikace na řízení projektů. Často o procesech projekťařiny mluví a učí své klienty, jak aplikace používat "správně". Z níže uvedených vám doporučím Freelo, nejen protože jsem jejich partnerem, ale i kvůli tomu, že svou práci dělají fakt zodpovědně vůči svým uživatelům. Na jejich blogu i youtube najdete ty nejdůležitější principy projekťařiny popsané velmi přátelskou a naučitelnou formou.


Nástroje, které sleduju já:

  • Freelo (CZ),

  • Jira,

  • Trello,

  • Basecamp,

  • Asana,

  • ClickUp,

  • Caflou (CZ),

  • Lamael (CZ)

 

Hledejte na Youtube a v podcastech. Tečka. Najdete tam tunu webinářů, rozhovorů, podcastů ke zhlédnutí či poslechnutí zdarma, a to i v češtině. Mrkněte na kanály výše uvedených firem, nebo třeba i vzdělávacích institucí.


Najdete přednášky z vysokých škol, záznamy z konferencí, nebo již uvedené bezplatné webináře od různých firem, které prodávají PM kurzy.

Z podcastů doporučuju tyhle:

  • PMpod - podcast firmy Projectman

  • Z podpalubí - podcast firmy Freelo

  • Jsme agilní - podcast Zuzi Šochové o agilitě

  • Minimum Viable Podcast - podcast zaměřený více na byznys a produkt

  • Fuckupy v IT - podcast více zaměřený na konkrétní situace v IT světě, ale sem tam týkající se i projekťařiny, produkťařiny a dodávky jako celku

 

Myslím, že to by pro začátek stačilo. Stejně si nejste úplně jistí? Nevadí, napište mi a mrkneme se na váš rozvojový plán spolu! ❤️


bottom of page